Mărturie după REZULTATE BACALAUREAT 2013. Directoarea de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, Costica Vărzaru, a recunoscut în fața instanței că au fost dați bani comisiei, pentru prima sesiune de BAC 2013.
Directoarea a spus că s-au strâns 13.000 lei de la elevii care urmau să susțină examenul de BAC 2013, dar că ea nu s-a implicat în strângerea fondurilor. Banii au fost strânși pentru fructe și apă, dar în final au ajuns la membrii comisiei de BAC 2013. Costica Vărzaru le-a mai spus judecătorilor că profesorii urmau să furnizeze subiectele elevilor care participau la examen.
Fosta directoare a Liceului „Bolintineanu” a declarat, marți, că reprezentanta comitetului de părinți i-a spus că s-au strâns 12.900 de lei, pentru a asigura „un minim protocol” și pentru a „motiva” comisia de bacalaureat, precizând că i s-a cerut vicepreședintelui comisiei „să ajute” elevii.
Curtea de Apel București a dezbătut recursul formulat de Costica Vărzaru, fosta directoare a Liceului „Diomitrie Bolintineanu” din Capitală, la decizia de arestare preventivă pentru 29 de zile în dosarul în care este acuzată de trafic de influență privind examenul de bacalaureat.
Costica Vărzaru a spus că nu are multe precizări de făcut față de declarațiile anterioare, astfel că instanța i-a cerut să prezinte situația petrecută la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” privind examenul de bacalaureat
Vărzaru a arătat că nu s-a implicat cu nimic în strângerea de fonduri, ci doar că reprezentanta comitetului de părinți i-a adus la cunoștință că s-a strâns o sumă de bani pentru protocol.
„Nu am inițiat niciun act la strângerea banilor. Nu eu am gestionat această situație, ci comitetul de părinți. Nu m-am implicat pentru formarea unei anume comisii speciale, ci ministerul s-a ocupat de acest aspect, prin Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Am fost informată de către reprezentanta comitetului de părinți că există această sumă strânsă, în principal pentru asigurarea unui minim protocol. Cred că era vorba de o apă, un suc, o apă minerală, și totul era pentru asigura un climat propice”, a spus Costica Vărzaru în fața instnaței.
Fosta directoare a Liceului „Bolintineanu” a precizat că anterior primise unele informații referitoare la componența comisiei, moment în care a fost întreruptă de instanță, care i-a cerut să spună care este suma adusă la cunoștință. Vărzaru a arătat că i s-a spus că s-au strâns 12.900 de lei și că ea nu s-a ocupat în niciun fel de achiziționarea apei și sucurilor, totul fiind la latitudinea comitetului de părinți.
„Nu știam ce cumpărături s-au făcut”
Instanța a întrebat-o dacă mai existau și alte fonduri strânse în școală, Costica Vărzaru spunând că nu știe dacă mai existau alte fonduri, dar că școala sigur nu avea vreun fond de protocol pentru comisia de bacalaureat. Ea a precizat că trebuia să există un fond de la primărie pentru elevi, dar nu exista.
„Nu știam ce cumpărături s-au făcut. Nu știu ce s-a întâmplat cu suma de bani. Reprezentantul comitetului de părinți mi-a spus doar că la finalul examenului trebuia să fie motivată comisia”, moment în care președintele de complet i-a amintit directoare că le-a declarat anterior, în fața procurorilor, dar și la Tribunalul București, că subiectele ajungeau la unii elevi.
În acest context, Vărzaru, după o scurtă tăcere, a arătat că menține toate declarațiile date până acum și a spus că ea nu a promis nimănui că va favoriza anumiți elevi din liceu.
„Eu nu am promis nimănui că voi furniza unora dintre elevi soluțiile, s-a discutat cu vicepreședinta comisiei pentru un minim de ajutor acordat tuturor elevilor, într-o minimă măsură. Nu să ia notele cele mai mari, dar cât să treacă, note de trecere”, a mai declarat Vărzaru.
Unul dintre judecătorii din complet a întrebat-o ce presupunea „ajutorul promovării”, Vărzaru spunând că se dorea ca elevii să nu fie „stresați”. „Una dintre soluții ar fi fost și cea de a rezolva subiectele, dar nu m-am ocupat eu”, a spus Vărzaru.
Președintele completului de judecată a întrebat-o de unde se știa că elevii erau stresați și dacă erau, de ce anume erau eliberați de stres. Vărzaru a reafirmat că nu a avut nicio implicare, precizând că după ora 7.00 ea nu a mai fost în liceu.
„Nu știu ce s-a mai întâmplat apoi, a rămas la latitudinea vicepreședintei de comisie cum să procedeze mai departe”, a mai spus Vărzaru.
De la acest moment a început un dialog continuu între instanță și directoare, instanța dorind să afle nivelul elevilor, care a fost rațiunea pentru care existau niște bani strânși și cum se discuta despre ajutarea elevilor.
Întrebată care este nivelul elevilor din Liceul „Bolintineanu”, Vărzaru a spus că acesta este în general mediu, că sunt elevi foarte buni sau buni, dar și unii deosebit de slabi.
Întrebată în ce fel unii elevi trebuiau „eliberați de stres, Vărzaru a spus că trebuiau rezolvate subiectele pentru cei cu nivel mediu.
„Toți elevii chiar și cei slabi sau puțin pregătiți, dar și cei pregătiți aveau nevoie de un punct de sprijin”, a spus Vărzaru, precizând însă că nu s-a aflat în școală în timpul examenului și nu știe ce s-a întâmplat.
Explicațiile directoarei pentru averea pe care o are
Instanța a mai întrebat ce salariu are, cât a costat-o ridicarea vilei de la Clinceni și al cui este autoturismul Hyundai pe care îl conduce.
Costica Vărzaru a răspuns că are un salariu de aproape 3.000 de lei și că vila de la Clinceni a fost construită după ce a vândut un apartament în Capitală. Ea a precizat că ridicarea vilei a costat până acum aproximativ 70-75 de mii de euro, bani pe care îi avea din vânzarea imobilului din Capitală. Referitor la mașină, Vărzaru a arătat că aceasta este a nepotului ei, respectiv băiatului fratelui ei.
Procurorii Parchetului Tribunalului București și polițiștii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziții la Liceul „Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Direcției Generale Anticorupție și Poliției Capitalei. În timpul perchezițiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.
Directoarea Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, Costica Vărzaru, demisă din funcție în ziua perchezițiilor, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, în 2 iulie, de Tribunalul București, fiind acuzată de trafic de influență în scopul fraudării examenului de bacalaureat.
Parchetul Tribunalului București a arătat în propunerea de arestare preventivă a Costicăi Vărzaru că, în 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită de către angajați ai Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” și de luare de mită de către membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se susține la acest liceu.
Potrivit procurorilor, în semestrul al doilea al anului școlar 2012-2013, Costica Vărzaru a pretins și primit bani de la elevi care urmau să susțină examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, promițând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.
Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro de elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire și «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost strânse prin intermediul diriginților claselor terminale. Anchetatorii au stabilit că printre diriginții care ar fi strâns de la elevi câte 500 de euro este și profesorul de religie Leonard Petre.
Banii ajungeau la Costica Vărzaru, care se angajase să „relaționeze” cu profesorii supraveghetori de la probele scrise ale examenului de bacalaureat. Banii erau dați fie direct, fie disimulat, puși în pachete de țigări, ziare sau reviste, ce erau lăsate pe catedrele supraveghetorilor.
Tribunalul București a arătat, în motivarea decizie de arestare, că faptele Costicăi Vărzaru sunt periculoase și grave pentru că, prin comiterea lor, s-a creat un avantaj pentru elevii care promovează examenul de bacalaureat prin fraudă. Instanța a precizat că „se creează în rândul liceenilor și persoanelor care urmează cursurile la fără frecvență opinia că pot promova examenul de bacalaureat fără a fi nevoie să învețe, ci doar contra unei sume de bani”.
Cinci profesori din comisia de examen și 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiați în 1 iulie la Poliția Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba scrisă la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Școlar al Municipiului București.
Elevii au fost percheziționați de anchetatori la ieșirea din sălile de examen, la unii dintre aceștia fiind găsite fițuici.
Scandal în prima zi de BACALAUREAT 2013
Examenul de BAC 2013 a început tocmai cu scandalul de la „Dimitrie Bolintineanu”. Anchetatorii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la Bacalaureat, percheziții la acest liceu, cu sprijinul SRI, Direcției Generale Anticorupție și Poliției Capitalei. În timpul perchezițiilor, s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.
Cinci profesori din comisia de examen și 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiați în 1 iulie la Poliția Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Școlar al Municipiului București.
Elevii au fost percheziționați de anchetatori la ieșirea din sălile de examen, la unii dintre aceștia fiind găsite fițuici.
Șapte candidați la Bacalureat de la Liceul „Bolintineanu” au fost eliminați din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, „copiuțe, cărți cu rezolvări, telefoane mobile”, la proba de Limba și literatura română, anunța, marți, Inspectoratul Școlar al Municipiului București.
Procurorii bucureșteni au audiat, luni, 39 de elevi ai Liceului „Dimitrie Bolinteanu”, din totalul celor 46 care confirmaseră că vor veni să dea declarații, în această zi, în ancheta privind suspiciunile de fraudă la bacalaureat, au declarat, pentru Mediafax, reprezentanții Parchetului Capitalei.
„Oficial, audierile pentru ziua de luni, care au avut loc la sediul Poliției Capitalei, s-au încheiat. Au fost așteptați 46 de elevi, dintre care s-au prezentat 39”, a precizat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Municipiului București, Corina Paraschivescu.